Archives for november2014


Girlpower in het karten: Kimberly Arnold kent uitstekend debuutseizoen

De kartsport is voornamelijk een mannensport, maar met de komst van Kimberly Lisa Arnold uit Etten-Leur wordt er flink wat girlpower gebracht op de Nederlandse kartcircuits. Kimberly, die onlangs 18-jaar werd, heeft een ijzersterk seizoen achter de rug in de Rotax Max Olympisch en eindigde verdiend als tweede in de eindstand van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting.

Kimberly Lisa Arnold

Naast het karten volgt Kimberly de opleiding internationale groothandel voor vestigingsmanager, speelt ze graag gitaar en gaat ze vaak naar de sportschool om fit te zijn. “Ja, ik ga iedere dag naar de sportschool. Het is leuk en fysiek goed voor het karten.”

Dit jaar komt Kimberly Arnold uit in het Olympisch Rotax Max kampioenschap waarbij ze veel progressie heeft geboekt: “Ik heb dit seizoen veel gehad aan de training van Mats van den Brand, Bryan Eerden en Joey van Splunteren. Omdat ik nog niet zoveel ervaring had, was het belangrijk om veel te leren om snel te kunnen zijn”, legde Kimberly uit.

De trainingen hebben veel geholpen, want ze strijdt dit seizoen al constant vooraan mee. “In het weekend van Spa was ik meteen snel op een voor mij onbekende baan. Dat gaf mij meteen vertrouwen. Toen daarna in Duitland op de kartbaan in Hahn ging het ook goed op een half natte baan. Hahn was ook een circuit waar ik nooit had gereden, maar ik pakte daar wel mijn eerste overwinning. Dit gaf mij een extra boost. Ook het circuit van Kerpen was een echte mooie belevenis. Het is één van de mooiste banen waar ik op heb gereden. Je gaat op dit circuit het bos in en de baan gaat linksom. Hier pakte ik wederom een podium.”

Kimberly in actie

Tijdens de voorlaatste race op Berghem bleek dat Kimberly Arnold haar talent steeds verder ontwikkelde en in de training was zij wederom één van de snelste op de baan: “Ik ging in de training maar vier tienden langzamer dan Nederlands kampioen Rotax Max Senioren Sam Schippers, die een klasse hoger racet. Dat voelde zeer goed. In de kwalificatie had ik de pole neergezet. Tijdens de races viel er regen. Ik had nog maar weinig gereden in natte omstandigheden, maar uiteindelijk pakte ik toch de tweede plaats wat voor mij heel positief is. Maar het is niet eenvoudig, jongens kunnen er niet goed tegen als een meisje voor hen eindigt.”

Familie Arnold

De afsluitende race voor het Nederlands kampioenschap werd verreden op de kartbaan op Genk in België. Wie voorafgaande aan dit seizoen gezegd zou hebben dat Kimberly in de top drie zou eindigen, had goed in de glazen bol gekeken. Ondanks dat de snelle jongedame uit Etten–Leur aan haar eerste wedstrijdjaar begon, bleek Kimberly een snelle leerlinge. En dat niet alleen… de net 18 jaar geworden brunette racete altijd brutaal en aanvallend. Dat bleek andermaal op Genk. Ze was met recht één van de smaakmakers.

“Onze doelstellingen hebben we halverwege dit jaar bijgesteld zo lekker ging het. Dat ik dan in de top drie eindig van het NK voelt goed”, vertelde Kimberly. “Dat hadden we vooraf nooit gedacht.”

Kimberly Lisa Arnold Genk

Ook in Genk vond ze met de hulp van ex-Europees kampioen Joey van Splunteren als snel het goede spoor in haar kart met JVD-motoren. In de vrije trainingen was Kimberly de snelste, maar in de kwalificatie kwam het er niet uit. “De kwalificatie liep niet volgens plan, ik weet niet wat er fout ging”, verontschuldigde zij zich. Toen volgden de wedstrijden en daar ging de Etten-Leurse in de hoogste versnelling. “Race 1 ging goed, ik had een paar leuke inhaalacties en ik kon van P5 naar P3. Datzelfde gold voor de tweede race. Weer was het veel inhalen, maar ik had vlak achter me aan ook een treintje, dus ik kon niet verslappen.”

“De derde en laatste race werd gereden in het donker. Ik vond het wel iets hebben. In daglicht is het compleet anders, een heel andere beleving. Op sommige punten was het echt donker”, verklaarde Kimberly. “Ik heb alles gegeven, en het was een heel spannende race.“

Kimberly Arnold is erg tevreden over haar debuutjaar in de kartsport: “Als ik zie hoe ik ben gegroeid ben in een jaar, dat is onwijs. Ik heb ook goede begeleiding gehad dit jaar van diverse toppers. Sinds de tweede helft sleutelt Joey voor mij. Ik vind hem een goede monteur, hij is veeleisend en hij is een perfectionist. Ik leer erg veel van hem.”

Kimberly Lisa Arnold

Kimberly kijkt ook al vooruit naar de toekomst: “Het is voor belangrijk om dit karten eerst goed onder de knie te krijgen, maar ik wil wel graag verder. Mijn ouders steunen mij hierin door dik en dun. Voor het karten hebben we een stichting opgericht onder de naam KL Racing en heb ik een aantal sterke sponsoren achter me staan die me supporten, of het nu goed of slecht gaat.” Kimberly Arnold wordt ondersteund door hoofdsponsor ASC Groep, Wesdia en De Bonnet.

Voor meer informatie over Kimberly Arnold kunt u terecht op haar website: www.klracing.net of like Kimberly op haar Facebook-pagina..